Şanlıurfa’da dünyayı heyecanlandıran gelişme: Hz. İbrahim’in resmi…

Her köşesinde tarihin izlerini taşıyan Şanlıurfa’da, her geçen gün yeni keşifler ve arkeologları heyecanlandıran gelişmeler yaşanıyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Harran Ören Yeri’nde bulunan katedraldeki kazılarda vitray denilen renkli cam ve altın yaldızlı mozaik örneklerine rastlanıldı. Bu gelişme katedralde Hz. İbrahim’e ait bir mozaik remin olabileceğini gösteriyor.

Şanlıurfa’da dünyayı heyecanlandıran gelişme: Hz. İbrahim’in resmi…

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarihiyle dünyanın en önemli şehirlerinden biri olan Şanlıurfa’nın en eski ilçelerinden biri olan Harran’daki UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Harran Ören Yeri'ndeki kazı çalışmalarında, antik katedralin süslemelerinde kullanılan mozaikler ve vitraylar ortaya çıktı. Kazılarda daha önce katedralin duvarları, sütun başlıkları ve kuzey nefinin büyük kısmı gün yüzüne çıkartılmıştı. 

Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, Gazete İpekyol’a konuşarak, kazılarda ortaya çıkan yeni bulgular hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

ÖNAL: VİTRAYLARIN BULUNMASI BİZİ ŞAŞIRTTI

Yaklaşık 1500 yıllık olduğu düşünülen katedralde vitray ve altın yaldızlı mozaiklerin bulunmasının heyecan verici olduğunu söyleyen Önal, “Geleceğe Miras Projesi kazılarında bu yılın sonuna doğru yaklaştık. Katedral kazılarında vitray dediğimiz renkli cam örneklerine rastladık. Bunu hiç beklemiyorduk çünkü erken dönem kiliselerinde çok nadir görünüyor. Vitrayların bulunması bizi şaşırttı. Ayrıca altın yaldızlı mozaik parçalarının çıkması bu katedralin mozaikli bir kilise olduğu yönündeki umudumuzu arttırdı. Kazı Çalışmalarımız devam ettiği sürece Harran Katedrali hakkında daha çok bilgiye sahip olacağız.” dedi.

“HZ. İBRAHİM’E AİT MOZAİKLE YAPILAN BİR RESMİN OLDUĞUNU UMUT EDİYORUZ”

Harran’ın semavi dinlerin ata şehri olduğunu belirten Önal, Hz. İbrahim’e ait resim olacağını umut ettiklerini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“Erken dönem kiliselerinde kutsal figürlerin tasvirleri yapılıyor. Örneğin Ayasofya’da Hz. İsa resmi bulunuyor. Çeşitli yerlerde ve kiliselerde benzer resimler var. Hatta Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde Hz. İsa’nın yüzünün resmedildiği bir mozaik bulunmakta. Dolayısıyla semavi dinler için ata şehri konumunda olan Harran’daki katedralde Hz. İbrahim’e ait mozaikle yapılan bir resmin olduğunu bekliyoruz ve umut ediyoruz.”

“KAZILARDA BİRÇOK YENİ VE ŞAŞIRTICI BULGU BULACAĞIMIZI ÜMİT EDİYORUZ”

2025 yılında kazı alanında yapılacak olan çalışmalar hakkında da bilgi veren Önal, sözlerine şu ifadelerle son verdi:

“Kilisenin yıkılan kalıntılarının lazer taramasını yaptırdık. Özellikle birinci ve ikinci nefi kesme taşlarda yıkılmalar mevcut. Geleceğin Mirası Projesi kapsamına ödenek gelmesi halinde onları numaralandırıp vinç yardımıyla uygun bir yere alacağız. Daha sonra kazısına devam edeceğiz. Aynı tekniği biz daha önce Harran Ulu Camiinde yaptık. Ulu Camii’nin nef dediğimiz yerleri şuan görünür hale geldi. Aynı tekniği uygulayarak, restorasyon projelerini tamamlayıp tekrar yıkık halde duran taşlatı yerine koyacağız. Kazılarda birçok yeni ve şaşırtıcı bulgu bulacağımızı ümit ediyoruz.”

Şanlıurfa’da dünyayı heyecanlandıran gelişme: Hz. İbrahim’in resmi…

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.